Jedzenie
Jest
chłodny wieczór 14 kwietnia 1912r. Trębacz pokładowy- W. Fletcher
ogłasza czas kolacji. Za chwilę pasażerowie pierwszej klasy
zasiądą w rozświetlonych jadalniach do stołów uginających się
od wyśmienitych potraw i win.
Kiedy
znaleziono wrak Titanica kamery zarejestrowały dno morskie pokryte
tysiącami naczyń wszelkiego rodzaju. Nie ma się w końcu co
dziwić, przecież wraz ze statkiem zniknęło pod wodą 3000
bulionówek, 1500 grawerowanych talerzy, 1200 czjników, 5500 misek
do lodów, 1000 sztuk widelców do ostryg i 100 noży do grejpfrutów.
Na statku pasażerom nie mogło brakować niczego.
Armia
kucharzy i kelnerów
Na
pokładzie dumy brytyjskiej floty pasażerskiej jest 57 milionerów.
Nimi oraz pasażerami 2 i 3 klasy będzie opiekować się cała armia
pracowników sektora hotelowego (tzw. Oddział gospodarczy liczy 494
osoby). Kelnerzy, barmani, kucharze, rzeźnicy i inni to ponad połowa
załogi. Każda klasa ma osobną kuchnię, magazyny i jadalnie oraz
pomieszczenia gospodarcze, które sąsiadują z salonami dla palaczy
(TYLKO dla mężczyzn), kawiarniami i pomieszczeniami towarzyskimi.
A
może kawałek mięsa?
Jedna
z 16 komór, które dziela ładownię statku, służy jako ogromna
chłodnia.
Znajdują
się w niej potrawy oraz żywność- od podstawowych produktów, po
egzotyczne smaki mogące zaspokoić najbardziej wygórowane
zachcianki pasażerów.
W
tejże oto gigantycznej chłodni znajduje się około:
-34019kg
świeżego mięsa
-4999kg
świeżych ryb
-11340kg
drobiu i dziczyzny
-800
paczek szparagów
-40000-
jajek
-6819
litrów mleka.
Najznamienitsi
smakosze
Do
najważniejszych pasażerów Titanica, którzy jadają w luksusowej
restauracji należy najbogatszy mężczyzna Ameryki, 47-letni John
Jacob Astor. Jego majątek szacuje się na 150 mln dolarów (za takie
pieniądze mógłby sobie kupić nawet 20 Titaniców). Właśnie
wraca do domu ze swoją młodą żoną, po pobycie w Europie, gdzie
zaszyli się, by uciszyć opinię publiczną w Ameryce. Pół roku
wcześniej nasz bogacz był bohaterem skandalu pod tytułem 'Rozwód
z poprzednią żoną i prawie natychmiastowy ślub z 18-letnią
dziewczyną'- dodam, że była ona młodszaod jego syna z
poprzedniego małżeństwa.
Wielu
innych bogaczy (m.in. Isidor Straus, Benjamin Guggenhein, Henry
Burkhardt) zakończyło pobyt we Francji lub powraca z europejskich
metropolii trwoniąc swoje fortuny.
Wspaniałe
entree
W
chłodnii przewożona jest wielka ilość świeżo ciętych kwiatów.
Wśród
najbogatszych pasażerów największe emocje budzą wystawne
wydarzenia. Pary 1 klasy zasiadają do stołów w błyszczących
strojach, drogich smokingach i eleganckich butach, przybywszy do
jadalni szerokimi schodami okrytymi kosztownym dywanem. Na wprost
schodów stoi zegar zdobiony postaciami z brązu. Nad zegarem wisi
szklana kopuła z metalowimi zdobieniami i obrazami.
Osiem
i więcej...
Jadalnie
1 klasy jest największym pomieszczeniem na jakimkolwiek
statku. Znajduje się na pokładzie D i ma 34m długości (przypomnę:
statek ma 260m). Miejsc przy stołach wystarczy dla 532 gości. Jej
ściany pokryte są białym materiałem, a wystrój nienagannie
utrzymany w stylu króla Jakuba 1. W ścianach są specjalne wnęki,
w których (w bardzo prywatnej atmosferze) zasiadają znajomi czy
pary.
Kolacja
składa się z ośmiu lub więcej dań.
Zaczyna się od podania przystawek i ostryg. Menu oferuje najlepsze
specjały (m.in. Rosół cielęcy ze szpikiem kostnym jesiotra, łosoś
z ogórkiem i sosem holenderskim, jagnięcina w sosie miętowym,
puree z marchewki, pieczone gołębie w sosie selerowym czy pasztet z
gęsiej wątroby) Na derer podawane są brzoskwinie w galarecie i
pudding Waldorf.
Dania
nie są w cenie
Perłą
wśród wszystkich restauracji na statku jest ta w stylu Ludwika XVI,
gdzie ucztują najwybitniejsi smakosze. Za dania trzeba tu jednak
płacić, ponieważ jedzenie tutaj nie było wliczenie w cenę
drogiego biletu. Goście obsługiwanie są nieustannie od 8.00 do
23.00.
Ostatni
raz
We
francuskiej restauracji 14 kwietnia 1912r. Około godziny 21.00
małżeństwo Widerner urządza kolację na część kapitana okrętu
Edwarda Johna Smitha. Gośćmi są (poza kapitanem), małżonkowie
Thayer, milioner Wiliam Carter z żoną, major Archibald Butt. Goście
raczą się takimi drogimi smakołykami jak awokado z krewetkami i
pstrągiem, mięsem drobiowym w sosie szparagowym, majonezem z
łososiem, kurczakiem Maryland, polędwica Opera.
Dania na kolację dla pasażerów I klasy z dnia 14 kwietnia
(Jadłospis niepotwierdzony)
1. Pieczona
pierś z kaczki podana z purée jabłkowym i karmelizowaną młodą
marchewką (Roast duckling, apple sauce)
2. Kawior
3. Jagnięcina z karmelizowanymi szalotkami i sosem miętowym (Lamb, mint sauce)
4. Łosoś w sosie muślinowym ze szparagami i
pomarańczową cykorią (Salmon, mousseline sauce, cucumber),
5. Pudding
Waldorf (Waldorf pudding),
6. Pasztet z gęsich wątróbek na chrupiącej
chałce,
7. Fillet mignon z kozim serem i suszonymi pomidorami,
8. Ostrygi
belons
Jedyny potwierdzony jadłospis lunch'u dla pasażerów III klasy z dnia 14 kwietnia. Przechował się w torebce jednej z pasażerek, które miały szczęście dostać się do szalupy ratunkowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz